Skip to Content

37 OPH-Osječki ptičari ponovo najbolji u Hrvatskoj

U mjestu Bročice,u organizaciji Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Novska  održano je 37. Ornitološko prvenstvo ptica pjevica Hrvatske i  1.specijalna izložba papiga. Kako nam je izjavio Matija Josipović,član društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Novska i predsjednik Organizacijskog odbora  37.Ornitološkog prvenstva,sudjelovalo je 17 Društva  sa 126 izlagača i prijavljenih skromnih 1291 ptica i to kanarinaca boje, kanarinaca stasa, egzotičnih ptica, ptica fauna Europe i papiga. Osjeti se recesija i kod  hrvatskih uzgajivača ptica,dalje nam je objašnjavao gospodin Josipović, ali opet  od ukupno priznatih 19 COM grupa, hrvatski uzgajivači  poslali su svoje ptice  u  17 grupa razvrstane u 288 razreda. Ptice su izložene po grupama: Grupa B,kanarinci pjeva Malino 22 kom,grupa D kanarinci boje 664 kom., grupa E kanarinci stasa 177 kom., grupa F1 Domestificirane egzote 54 kom., grupa F2 Egzotične ptice 42 kom., grupa G1 Europska fauna 57 kom., grupa G2 Mutacije Europske faune 43 kom., grupa H Križanci 57 kom., grupa I1 Papige tigrice 5 kom, grupa I2 papige tigrice boje 10 kom., grupa J Agapornis 35 kom., grupa K Australske papige i velike papige 68 kom., grupa L Afričke i Azijske papige 3 kom., grupa M Forpus-Bolborhynchus 10 kom., grupa N Papige i loriji 3 kom., grupa O Grlice i egzotični golubovi 27 kom. i grupa P prepelice i jarebice 14 kom.  Ptice su izlagane u COM kavezima i ocjenjene po kriterijima za ocjenjivanje ptica na svjetskim prvenstvima, a sudilo ih je 15. COM sudaca iz Hrvatske i Slovenije. Prema kriterijima svaka ptica u razredu morala je osvojiti minimalno 90 bodova,da može osvojiti prvo, drugo ili treće mjesto. Ukupno je podijeljeno  340 medalja i to: 214 zlatnih, 86 srebrne i 40 brončane. Drugu godinu za redom najuspješnije je Društvo  za zaštitu i uzgoj ptica Osijek, gdje je 16. uzgajivača sa prijavljenih 159 ptica 37.Ornitološkom prvenstvu  osvojilo: 49 zlatnih, 13 srebrnih i 2 brončane medalje. Drugo je Udruga za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik  gdje je 10. uzgajivača izložilo 160 ptica i osvojilo 31 zlatnu, 11 srebrnih i 3 brončane medalje, treće  je Udruga za uzgoj i zaštitu ptica pjevica iz Zadra gdje je 8 uzgajivača izložilo 137 ptica i osvojilo 21 zlatnu, 13 srebrenih i 6 brončanih medalja. Ukupno pojedinačno najbolji  sedmu godinu za redom je Enver Alidžanović iz Zadra koji je izložio 72 ptice i osvojio 12 zlatnih,8 srebrnih i 4 brončane medalje, drugi Alfred Krstulović  iz Splita,koji je izložio 52 ptice i osvojio 12 zlatnih,5 srebrnih i 4 brončane medalje i treći Dražen Dokletal iz Osijeka koji je izložio 35 ptica i osvojio 14 zlatnih,1 srebrnu i 1 brončanu medalju . 

Srečko Popović,preuzima nagrade za osječko društvo

Srečko Popović,preuzima nagrade za osječko društvo

U sklopu 37.Ornitološkog prvenstva Hrvatske prvi puta održana je i 1.Specijalna izložba papiga. Da bi ptica osvojila titulu najboljeg papagaja morala je zadovoljiti slijedeće uvjete: morala je imati najmanje 90 bodova i u grupi moralo je biti najmanje 10 ptica. Najuspješniji pojedinac specijalne izložbe papagaja je Suad Škaljić iz Dubrovnika,najuspješniji pojedinac u grupi Nymphicus je Dražen Dokletal iz Osijeka, najuspješniji pojedinac u grupi  Psephotus, Cyanoramphus, Lathamus  je Josip Bronzović iz Petrijevaca a najuspješniji pojedinac u grupi Platyycerus,Purpreicephalus je Stanko Šubr iz Nove Subocke. Na ptičarskoj večeri koju organizira domaćin na Državnom prvenstvu,podijeljene  su nagrade Društvima i najuspješnijim uzgajivačima ptica . Ukupni pobjednik drugu godinu za redom  je Društvo za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek,kako nam je izjavio Srečko Popović, dobro smo organizirani i trenutno smo jedno od najaktivnijih društva u hrvatskoj, članovi  su uvidjeli  da moraju dolaziti na sastanke koji se održavaju svaki prvi utorak u mjesecu, imati kvalitetne ptice, a to znaći „jako“matično jato, mora se praviti rigorozna selekcija, i slati kvalitetne ptice ne samo na Državno prvenstvo već i na izložbe i ocjenjivanja nižeg ranga,jer samo na taj način možeš očekivati dobar uspjeh.

Na 37.Ornitološkom prvenstvu,sudjelovalo je 16.članova Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek: Ivica Bošković, Dražen Dokletal, Mateo Dokletal, Igor Gal, Tomislav Gernhardt, Željko Halauš, Slobodan Ilibašić,  Ivan Ivezić, Goran Marguš, Igor Marton, Darko Mihaljević, Srečko Popović, Goran Rozing, Boris Švitek, Željko Vidić i Đurić Zlatko.

Pripremio: Milan Kramer

 

Katalog OPH “Novska 2014″.pdf

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com