Skip to Content

MUTACIJE GOULDOVIH AMADINA (I)

Nakon što sam nabavio svoj prvi par gouldovih amadina, zatim i drugi, a posebno nakon uspjeha u dobivanju njihovog pomlatka, počela me je zanimati tematika „Mutacije gouldovih amadina“. I tu počinju problemi. Kako sam već napisao u prošlom članku, literature o gouldovim amadinama na hrvatskom jeziku tako reći nema, a i na svjetskim jezicima (engleski) je vrlo oskudna. Zato sam se primio računala i preko interneta pokušao o tome nešto naučiti. Što sam više čitao o toj problematici postajao sam svjestan da mi se otvara niz pitanja na koje nisam imao odgovor. U jednom trenutku mi se sve učinilo previše kompliciranim i skoro sam odustao. Međutim, počeo sam surađivati sa dvojicom velikih uzgajatelja i prijatelja, gospodinom Karlom Šiljegom i gospodinom Senadom Košpićem, koji su mi svoja iskustva i znanje nesebično prenosili. U našim raspravama i razmijeni iskustava mnoge nejasne stvari smo, nadam se, uspješno razjasnili. U istraživanju sam posebno koristio web stranice ERYTHRURA – The Belgian site for Gouldians, koja daje vrlo lijepe slike mutacija gouldovih amadina i stranicu www.ladygouldianfinch.com na kojoj se može naći niz korisnih savjeta za ove prekrasne ptice. Na kraju sam imao rezultat – tekst koji je pokušaj približavanja mutacija ovih prekrasnih egzota početnicima u njihovom uzgoju i držanju (naglašavam da nisam stručnjak za to područje, te da je tekst pisan laički). Ujedno se ispričavam za sve eventualno pogrešno napisane pojmove i pozivam sve uzgajatelje, ornitološke suce i sve ostale koji nešto znaju o ovoj problematici, da dopune ili isprave ovaj tekst.

Gouldove amadine dijelimo po boji glave, po boji prsiju i po boji leđa.

PODIJELA PO BOJI GLAVE

Po boji glave dijelimo ih na: crvenoglave, crnoglave i žutoglave (narančastoglave)

Crvenoglavi klasični mužjak

CRVENOGLAVE – Crvena boja glave je primarna divlja boja – spolno dominantno svojstvo – koja je najčešća u divljini, a dominantnog je karaktera u odnosu na ostale boje glave. Mužjaci crvene glave mogu biti dvostrukog faktora ili jednostrukog faktora. Mužjaci jednostrukog faktora će vizualno biti crvene glave, ali će biti nositelji crne ili žute boje glave. Ženke su uvijek jednostrukog faktora (drugi kromosom – Y – određuje spol), što znači da crvenoglava ženka ne može biti nositelj neke druge boje glave. Evo nekoliko primjera:

- crvenoglavi mužjak DF x crvenoglava ženka dati će sve male ptiće crvene glave (mužjake DF i ženke JF)

 

Crvenoglavi mužjak DF

█   █

Crvenoglava ženka (JF)

█   – određuje spol

█   █

█   

█   █

█  

-          crvenoglavi mužjak JF (nositelj crne boje) x crvenoglava ženka (JF) dati će ¼ mužjaka crvene boje glave DF , ¼ mužjaka crvene boje glave JF – nositelja crne boje glave, ¼ ženki crvene boje glave i ¼ ženki crne boje glave

 

Crvenoglavi mužjak JF

(nositelj crne)

█   █

Crvenoglava ženka (JF)

  █   – određuje spol

█   █

█  

█   █

█  

 

Crnoglava klasična ženka

Crnoglavi mužjak s ljubičastim prsima

CRNOGLAVE – Crna boja glave je recesivno svojstvo, spolno vezano. Mužjaci crne boje glave mogu biti dvostrukog faktora – DF ili jednostrukog faktora – JF (nositelji, ali samo za žutu /narančastu/ boju – crna boja je recesivna u odnosu na crvenu). Ženke, ponovimo, ne mogu biti nositelji boje glave.

Gouldove amadine crne glave mogu imati crveni vrh kljuna (radi se o genetski crnoglavim pticama) i žuti vrh kljuna (radi se o žutoglavim pticama kojima se žuta glava nije iskazala zbog nedostatka gena crvenog pigmenta).

 

Žutoglavi mužijak s bijelim prsima

Žutoglavi klasični mužjak

ŽUTOGLAVE – Žuta glava ima autosomno recesivno svojstvo. Prikazivanje žute (narančaste) boje ovisi o genu crvenog pigmenta – ako je on prisutan DF žutoglava ptica uistinu će imati narančastu glavu. Ako on nije prisutan ptica će imati crnu boju glave sa žutim vrhom kljuna. Zanimljivo je primijetiti da i mužjaci i ženke ovdje mogu biti nositelji boje glave – dakle ptice jednostrukog faktora (JF).

PODJELA PO BOJI PRSA

Po boji prsa dijelimo ih na: ljubičasta, blijedoljubičasta (lila) i bijela prsa.

LJUBIČASTA PRSA – Ljubičasta prsa su autosomno dominantno svojstvo. Ptice sa ljubičastim prsima mogu biti dvostrukog (DF) i jednostrukog (JF) faktora – nositelji neke druge boje prsa (blijedoljubičaste ili bijele). Ukoliko je ljubičasta boja u kombinaciji sa nekom drugom bojom uvijek će se ispoljiti ljubičasta boja.

BLIJEDOLJUBIČASTA (LILA) PRSA – Blijedoljubičasta prsa su također autosomno svojstvo, koja su dominantna bijeloj boji prsiju, a recesivna u odnosu na ljubičastu boju prsiju. Ptice s blijedoljubičastim prsima također mogu biti dvostrukog faktora DF i jednostrukog faktora JF.

Zna se dogoditi da se umjesto klasične blijedoljubičaste boje prsa pojavi ciklama boja kod koje je problem da im često u prsima „probija“ bijela boja. Tu „ciklama“ boju pojedini ornitološki suci i uzgajatelji toleriraju, a neki smatraju da je to „neprihvatljiva“ boja.

Npr. ptica koja ima DF blijedoljubičastih prsiju imati će i prikazanu blijedoljubičastu boju na prsima, ukoliko je jednostrukog faktora – JF (ptica koja nosi gen za blijedoljubičastu boju prsiju i gen za bijelu boju prsiju) prikazati će se blijedoljubičasta boja na prsima dok će ptica biti nositelj bijele boje prsiju. Ako je ptica jednostrukog faktora JF (nosi gene blijedoljubičaste i ljubičaste boje) prikazati će se ljubičasta boja, dok će ptica biti nositelj blijedoljubičaste boje prsiju.

BIJELA PRSA – Bijela prsa su autosomno recesivno svojstvo u odnosu i na ljubičastu boju i na blijedoljubičastu boju prsa. Dakle, bijela boja prsiju izraziti će se samo na ptici sa dvostrukim faktorom DF bijele boje prsiju. Ukoliko ptica ima jednostruki faktor JF za bijelu boju i ljubičastu ili blijedoljubičastu boju, biti će izražena ljubičasta ili blijedoljubičasta boja, a ptica će biti nositelj bijele boje prsiju.

 

Crvenoglavi mužjak s bijelim prsima

Dakle bijela boja prsiju izraziti će se samo na ptici sa dvostrukim faktorom DF bijele boje prsiju. Ukoliko ptica ima jednostruki faktor JF (ptica koja ima gene bijele boje i ljubičaste ili blijedoljubičaste boje prsiju), biti će izražena ljubičasta ili blijedoljubičasta boja, a ptica će biti nositelj bijele boje prsiju.

 

                                                                                                                      Danijel Žanić

NOVA BATUDA br. 3 (58), lipanj 2010.

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com