Skip to Content

Nimfe (Nymphicus hollandicus)

Nimfe nastanjuju cijelu Australiju gde žive u velikim jatima ali ima primjera da se mogu vidjeti i u parovima.Razlika u spolovima je očigledna kod normal ptica , ali kod bijelih i kod šatenih mutacija teško je i za iskusnog uzgajivača odrediti spol pogotovo ako je riječ o mladim pticama. Normal siva je prirodna boja Nimfi u u divljini . Zreli mužjak ima tamno sivo tijelo osim bijele pruge na svakom krilu, svijetlo žuto lice i naranđasta obrazna obilježja. Rep može biti svjetliji od tijela ali je još uvijek jasno sive boje. Ženke kao i sve nezrele ptice imaju sivo tijelo i bijele pruge na krilima samo što će imati blijeđe žuto lice i blijeđe obrazno obilježje.Veličina ove ptice je oko 30-35 cm , a doživi i 20 godina. Spolno su zrele sa godinu dana.
Jedna je od najomiljenijih ukrasnih ptica koji se drže u stanovima širom svijeta , što nije slučajno toliko dobrih osobina ima ova ptica. Lako se pripitomi, brzo uči čak i nekoliko riječi, nije glasna …prava ptica za ljubimca. Hrani se raznim sjemenjem ( proso, zob, svijetlo sjeme, suncokret )a možemo im ponuditi voće i zeleniš!
Ženka nosi 4-8 bijelih jaja i oba roditelja leže na jajima. Inkubacija traje oko 20 dana a mladi gnijezdo napuštaju sa 30-35 dana. Godišnje mogu imati i po tri legla. Što se tiće prstenovanja prtenuju se između 7 i 10 dana života prstenom 5.5mm.

Postoji jako puno mutacija i varijateta i evo par slika normal nimfi i mutacija koje su najzastupljenije kod uzgajivača i na izložbama.

Normal nimfe

Normali

Cimetna nimfa je mutacija koja uzrokuje da se perje koje je obično sivo pojavljuje u smeđoj boji. Boja perje može varirati od smeđe-sive do smeđe čokolade.

Cimetne nimfe

Cimetne

Lutino nimfa može varirati od žute i sve do bijele boje perja, jedno im je zajedničko je oba spola imaju svijetlo narančasto obrazno obilježje. Neke Lutino nimfe imaju jarko crvene oči, ali većina ima tamno crvenu boju očiju. Vrlo je teško vizualno odrediti spol, ženke imaju na donjoj strani repa pruge koje se jedino mogu vidjeti na jakom osvjetljenju

Albino i lutino nimfe

Albino i lutino

Perlasta
Sve ženke će zadržati svoje perle po čemu su preferirani spol mutacije a mužjak će izgubiti većinu ili sve perle u drugom mitarenju.
Izvrsni ženski primjerci pokazuju puno perli na leđima i krilima, i s perlama na grudima.

Perlaste nimfe

Perlaste

Šarene
Izvrstan primjerak će imati simetrične oznake , po mogućnosti u 75 % do 25 % omjer  melanina .

Šarene nimfe

Šarene

Bjeloglava
Bjeloglava mutacija sprječava taloženje lipochrom ( žuto i crveno ) pigmentacije u perju , uzrokujući tamni melanin i bijelo lice .
Ženke će zadržati sivo lice ( bez obilježja ) dok će odrasli mužjak dobiti svijetle obraze nakon prvog mitarenja.

Bjeloglave

Bjeloglave

 

Temu obradio,

T.Gernhardt

 

 

 

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com