Skip to Content

Osječki ptičar Srečko Popović udomio pticu sjenicu

Nedavno se iznenadio  Srečko Popović(predsjednik Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica iz Osijeka),kada se javio na kućni telefon. Naime  na Jugu-2 (dio grada Osijeka),poslije kiše i vjetra, ispala je iz gnijezda mlada ptica sjenica. Građani koji su je pronašli držali su je sedam dana u kući, bilo im je žao da ugine pa su putem tražilice na internetu pronašli da u Osijeku ima Društvo za zaštitu i uzgoj ptica, a još više su se iznenadili kada su pročitali da je predsjednik Društva njihov susjed. Objasnili su mu kakav imaju problem,da im je žao da ptica ugine,i dali on prihvaća da mu je donesu. Rečeno učinjeno, Popović je preuzeo mladu pticu sjenicu, stavio ju je u kavez i odnio u prostoriju gdje drži kanarince.

???????????????????????????????

Primijetio sam, govori nam Popović,da je sjenica pokazivala mirnoću, što me je iznenadilo kao dugogodišnjeg ljubitelja ptica ali i uzgajivača kanarinaca. Pošto još u kavezima imam mladih kanarinaca koje hranim sa futerom (suha jajčana hrana),u koji stavljam tvrdo kuhano jaje i naribanu poluslatku jabuku,istu tu hranu dao sam i sjenici. Kada sam prilazio prema kavezu sjenica je bila mirna,lagano sam otvorio kavez i ova je bez imalo straha počela uzimati samostalno hranu sa žlice.

Sjenica uzima hranu sa žlice

Sjenica jede kuhano jaje 3 Sjenica jede jaje 4

Dalje sam uradio slijedeće, a vidim što će biti ako otvorim kavez i pružim ruku,sjenica je bez problema došla na prst,i lagano je skakutala po cijeloj ruci. Sa sjenicom na ruci hodao sam po cijeloj prostoriji,ista se uopće nije bojala, čak je sletjela na pojedine kaveze i promatrala kako kanarinci uzimaju hranu. Kada pripremam hranu za mlade kanarince,sjenica mi pravi društvo na stolu,poslije hranjenja,vratim je u njezin kavez,a ona odmah ode na pojilicu da se napije vode.

???????????????????????????????

Sjenica jede ljusku jajeta

???????????????????????????????

Sjenica na ramenu

Kada se osamostali odnosno izmitari, kavez sa sjenicom  iznijeti ću na dvorište, otvoriti  vrata pa ću vidjeti što će biti dalje. A dotle trebamo svi biti strpljivi,vijest  ću podijeliti sa Vama.

Pripremio i slikao Milan Kramer

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com