Skip to Content

PJEVAJUĆI PAPAGAJ (Psephotus Haematonotus)

ženka i mužjak

ženka i mužjak

Ova vrsta papagaja u prirodi nastanjuje Jugozapadni Kvinsland, Novi Južni Vels, južni i sjeverni dio Južne Australije a jedna je od najbrojnijih papagaja Australije. Gnijezde se u rupama debala,u panjevima, pa čak i ispod krovova. Veličina ovih papagaja je od 27-28 cm, a razlika među spolovima je očigledna, uočljiva čak i kod vrlo mladih ptica još u gnijezdu. Mužjaci maju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep a grudi su intenzivno žute, dok im je nadrepni dio jarko crvene boje, krila su zelena sa tamno plavim rubovima tj. najdužim letnim perima. Pored osnovne boje postoje još razne mutacije, lutino, plava, opal, šarena itd …..

neke od mutacija

Neke od mutacija

Životni vijek im je oko 15 godina, otporni su na niske temperature tako da se bez problema mogu držati po zimi u volijerama ali da ima zaštićenog prostora da se sklone zbog vremenskih neprilika.

Mladi papagaji su spolno zreli i spremni za parenje poslije 6-8 mjeseci.Gnijezda im treba postaviti u rano proljeće u koja ženka snese 4-8 bijelih jaja veličine 19×24 mm i leži na njima 20 dana. Ptići napuštaju gnijezdo poslije 4 tjedna. Pjevajući papagaji su  izuzetni roditelji i uspješno othranjuju do kraja mlade. Prilikom razmnožavanja obavezno ih držimo u paru jer su mužjaci jako agresivni prema suparnicima svoje vrste i nerijetko se desi da ubiju suparnika. Na ovo treba pripaziti i kad mladi izlaze iz gnijezda  pa ima mužjaka koji poubijaju svoje mlade. Ako je mužjak agresivan treba ga izdvojiti pred to kad izlaze mladi iz gnijezda. Meni se to isto dogodilo a da nisam uočio na vrijeme pa mi je ubio jednog mladog. Kad sam odvojio mužjaka, ženka je bez problema othranila preostala 3 mlada.

Par pjevajućih papiga u prirodi

Par pjevajućih papiga u prirodi

Osnovna hrana im je proso, suncokret, svijetlo sjeme, zob, listovi maslačka, zeleniš, jabuka, i nisu probirljivi u ishrani. Nisu podložni crijevnim parazitima i vrlo su otporni na ostale bolesti.

Sve su to razlozi zašto zauzimaju posebno mjesto i u mom uzgoju a najviše iz razloga što se oglašavaju vrlo prijatnim ali ne i bučnim pjesmama, po čemu su i dobili ime „kanarinci u tijelu papagaja”.

jato u prirodi

Jato u prirodi

 

T.Gernhardt

 

 

 

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com