Skip to Content

Zebrasta zeba – ptica koja vas ostavlja bez daha

zzA

Daleke 1817. godine slavni francuski, ali i svijetski  ornitolog Louis Jean Pierre Vieillot (1748 – 1831) prvi je opisao zebrastu zebu (Taeniopygia guttata guttata), danas poznatu kao standard sivu. Postoje dvije podvrste: zebrasta zeba i timor zeba (Taeniopygia guttata castanotis). Razlika je u veličini i nedostatku zebrastog uzorka na prsima timor zebe.

 

Timor zeba (lijevo) i zebrasta zeba (desno)

Timor zeba (lijevo) i zebrasta zeba (desno)

Od tada kreće masovno izlovljavanje zebraste zebe (Australija) i uzgoj u zatočeništvu diljem cijelog Svijeta. Marljivim radom , dugim vremenskim periodom i dobrim poznavanjem genetike danas postoji 49 mutacija, od kojih je 29 priznato od strane COM- a. Uzevši u obzir da se kombiniranjem  dviju ili više različitih mutacija može dobiti nekoliko stotina kombinacija mutacija, sa sigurnošću mogu tvrditi da zebrasta zeba spada u sam vrh uzgoja ptica u zatočeništvu, te nas nemora čuditi podatak da je ova prekrasna ptica 3. po broju jedinki u Svijetu. Sam broj njenih mutacija i kombinacija mutacija pruža nam neizmjerno puno prostora za igru i nepresušan izvor novih i zanimljivih boja u našoj uzgajivačnici.

zzC

Kada govorimo o boji zebraste zebe moramo znati par osnovnih stvari. Boju dijelimo u četiri serije: siva, smeđa, ahat i izabel. Od kojih su siva i smeđa oksidacijske ,a ahat i izabel redukcijske prirode. Sve se te serije mogu pojaviti kod svih mutacija boja i mutacija crteža.

zzG

zzE

 

Veliki osjećaj raznolikosti između mutacija zebraste zebe daje crtež na ptici. Crtež je najlakše objasniti kao dijelove tijela koji kontriraju osnovnoj  boji ptice. Za razliku od ženke koja sa mužjakom ima zajedničko samo suzu kod oka, liniju uz kljun i markaciju na repu, on se može pohvaliti i sa obraznom mrljom, prsnom linijom, zebrastim uzorkom na prsima i markacijom na boku (ne nužno u svim mutacijama). Tako kompletirana i ispunjena ptica kao što je mužjak zebraste zebe ostavlja bez daha.

Svaki poznavatelj egzota zna što znači posjedovati ovu prekrasnu pticu, a onaj tko to još nezna vrijeme je da ponovno otvori oči!

 

Vedran Matković

  • ADRESA:

    Županijska 30

    HR 31000 Osijek

    Hrvatska

  • OIB: 47112286141

  • E-mail: info@ptice-osijek.com